گوشتها، اساسیترین و مهمترین خوراکیهای سبد غذایی خانوادههای ایرانی میباشد. این ماده غذایی به دلیل آنزیمهایی که دارد، باید همواره در بهترین و مساعدترین شرایط ممکن نگهداری شود. نگهدای گوشتها در فریزر، بهترین و آسانترین راه برای حفظ تازگی و جلوگیری از فرایند فساد در گوشتها میباشد. در حقیقت، فریز کردن مواد پروتئینی، میتواند فرایند رشد هرگونه باکتری، کپک و قارچ را به طور کامل مختل و متوقف نماید. بنابراین تنها با استفاده از فریز کردن، میتوان کیفیت گوشت را حفظ و آنها را برای مدت زمان طولانیتری حفظ کرد.
برای تهیه غذایی خوشمزه و لذیذ که در آن از مواد پروتئینی استفاده میشود، شما باید گوشتی را که در فریز ر نگهداری میکنید، به طور کامل یخزدایی نمایید. این موضوع برای پخت راحت و با کیفیت گوشت بسیار حائز اهمیت میباشد.
در ادامهی این محتوا قصد داریم به نحوهی صحیح فریز کردن و یخزدایی گوشت در یخچال فریزر بپردازیم.
فریز کردن گوشتها کار بسیار سادهای میباشد. شما میتوانید به راحتی و تنها با رعایت کردن موارد و مراحلی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، انواع گوشتها را به راحتی فریز کنید. نکاتی که برای فریز کردن گوشتها باید در نظر بگیرید به شرح زیر میباشند:
مرحله اول مربوط به پاککردن اضافات گوشت میباشد. پس از این مرحله، باید آن را به خوبی شستشو دهید تا هرگونه کثیفی یا ذرات ریزی که از ضایعات مانده است به خوبی شسته شود. برای این کار، شما باید از آب ولرم استفاده نمایید. دمای آب باید حتما ولرم باشد اگر که دمای آب خیلی گرم یا سرد باشد منجر به آسیب دیدن بافت گوشت میشود. بنابراین حتما قبل از شستشوی آن از دمای مناسب آب اطمینان حاصل پیدا کنید. سپس به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه صبر کنید تا آب اضافی خالی شود.
در مرحله بعد، باید گوشت مورد نظر خود را بستهبندی نمایید. نحوه بستهبندی برای گوشتهای مختلف با یکدیگر فرق میکند. برای بستهبندی کردن ماهی، نباید آن را قطعه قطعه نمایید. فقط آن را با سلفون یا پلاستیک فریزر به طورکامل پوشانده و آن را در فریزر قرار دهید. برای مواردی چون گوشت قرمز و مرغ، به همان اندازهای که در زمان پخت غذا به آن نیاز دارید، جدا کنید و برای بستهبندی از پلاستیک فریزر استفاده کنید.
نکتهی مهمی که باید در حین بستهبندی رعایت کنید، خارجکردن هوای داخل پلاستیک فریزر میباشد. با حذف هوای پلاستیک، طول عمر مواد پروتئینی افزایش مییابد. نکتهی مهم دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که قطعههای گوشت داخل بستهبندی باید متناسب با میزان مصرف در هر وعده غذایی بوده و تحت هیچ شرایطی مواد غذایی فریز شده دوباره به فریزر بازگردانده نشود.
نکتهی مهمی که برای حفظ کیفیت مواد پروتئینی باید در نظر گرفته شود این است که نباید آن ها را برای مدت زمان خیلی طولانی در فریزر نگهداری نمایید. برای نگهداری هر نوع گوشت داخل فریزر، مدت زمان خاصی وجود دارد، که به آن مدت ماندگاری میگویند. برای بررسی مدت زمان ماندگاری انواع مواد غذایی پروتئینی،به جدول روبه رو مراجعه نمایید.
بهترین زمان برای مصرف گوشتهای فریز شده، حداکثر تا نصف زمان مورد نظر برای نگهداری آن ها در فریزر میباشد. به طور مثال، مدت ماندگاری انواع ماهیهای بدون چربی ۴ تا ۶ ماه است؛ که بهترین زمان مصرف آن ۳ ماه پس از تاریخ فریز کردن آن است. پیشنهاد میشود که هنگام بستهبندی مواد غذایی، روی آنها برچسب حاوی تاریخ بچسبانید.
برعکس فرایند فریز کردن که باید در کوتاهترین زمان ممکن انجام شود، عملیات یخزدایی باید به آهستگی صورت بگیرد تا به بافت گوشت آسیبی وارد نشود. دیده میشود برخی از افراد اشتباها برای یخزدایی گوشت، آن را در دمای محیط خانه قرار میدهند. توجه داشته باشید رشد باکتریها در دمای ۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد رخ میدهد. از آنجایی که میانگین دمای منازل بین ۲۰ تا ۲۵ درجه میباشد، یخزدایی به این روش منجر به رشد تصاعدی باکتریها میشود. بهترین راهکار برای یخزدایی گوشت این است که آن را داخل یخچال یخزدایی نمایید.
برای این کار، بستهی گوشت مورد نیازتان را از فریزر خارج کرده و سپس آن را در طبقهی پایینی یخچال قرار دهید. طبقهی پایینی، خنکترین بخش یخچال میباشد. این روش منجر به یخزدایی با بهترین حالت ممکن و کمترین میزان رشد باکتریها میباشد. تدریجی بودن این فرایند موجب میشود تا قطرات آب درون گوشت به آرامی خارج شوند و بافت آن سالم بماند. این فرایند چیزی در حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت طول میکشد. پس از آن شما میتوانید با خیالی آسوده از گوشت خود برای فرایند پخت و پز استفاده نمایید.
البته ممکن است شما این مدت زمان را برای یخزدایی گوشت در اختیار نداشته باشید و بخواهید که در مدت زمان کمتری این کار را انجام دهید. یک روش دیگر نیز برای یخزدایی مواد پروتئینی وجود دارد که مدت زمان کمتری نیاز دارد. در این روش، بستهبندی گوشت را که داخل پلاستیک فریز ر محکم بسته شده است در ظرفی قرار دهید و سپس ظرف را با آب سرد پر کنید. مطمئن شوید که هیچگونه آبی به داخل پلاستیک فریز ر نفوذ نمیکند.
برخی از افراد برای یخزدایی گوشت، آن را در ظرفی که در آن آب خنک وجود دارد و در دمای محیط خانه قرار میدهند. توجه کنید که آب داخل ظرف نباید به دمای محیط برسد و باید قبل از اینکه آب با محیط هم دما شود، آن را تعویض کنید. به کمک این روش، شما در عرض ۳۰ دقیقه میتوانید به راحتی یخزدایی کنید. اما اگر اندازه و حجم گوشت زیاد باشد (به طور مثال اگر یک مرغ کامل باشد) این مدت به سه ساعت افزایش مییابد. توجه داشته باشید گوشتی که به این روش یخزدایی میشود باید بلافاصله طبخ شده و نباید آن را مجددا منجمد کرد.
در یخچال فریزرهای ساید بای ساید دوو از جمله یخچال فریزر پرایم 3 درب، محفظهی ویژهای برای نگهداری گوشت جهت یخزدایی وجود دارد. این محفظه که به عنوان یکی از طبقات یخچال به کار میرود با نام Magic Cool Zone شناخته میشود. این محفظه با دمای ثابت 4 درجه، بهترین گزینه برای یخزدایی انواع گوشت میباشد. علاوه بر این، شما میتوانید گوشتی را که به تازگی تهیه کردید، به مدت 24 ساعت در این محفظه نگهداری نمایید تا باکتریهای مضر گوشت از بین برود و پس از آن اقدام به خورد کردن و بستهبندی آنها نمایید.